LIFE INFONATUR

Una guia assenyala els millors itineraris per descobrir Natura 2000 a Lleida

Portada de la Guía de la Red Natura 2000 en Lérida "Rutes pels espais de la xarxa Natura 2000 a Lleida"

Lleida, 17 jul. (EFE).- Una guia ha radiografiat la xarxa Natura 2000 a Lleida i ha assenyalat els millors itineraris que es poden seguir per descobrir els 42 espais naturals d’aquesta província inclosos en aquesta xarxa europea.

La xarxa Natura 2000 constitueix el projecte més ambiciós de conservació de la naturalesa a Europa, i en la nova guia es donen a conèixer tots els espais que formen part d’ella en la demarcació de Lleida. Aquests espais han estat seleccionats per comptar amb un hàbitat o una espècie que els fa únics, i així consta en la guia, que ofereix diferents rutes a peu per als qui vulguin descobrir en primera persona la flora i la fauna de cada paratge.
L’edició de la guia és una iniciativa que s’emmarca en el projecte europeu Life+ “Infonatur 2000”, cofinançat per la UE, coordinat per la Junta d’Extremadura i en el qual participen la Diputació de Lleida, el Patronat de Turisme Costa Brava i l’Agència EFE/EFEverde.

“Rutes pels espais de la xarxa Natura 2000 a Lleida” facilita un acostament als espais declarats ZEPA (Zona d’Especial Protecció per a les Aus) o LIC (lloc d’interès comunitari) que hi ha a Lleida, des de la plana fins al Pirineu.

En la guia, els 42 espais de Lleida inclosos a la Xarxa Natura 2000 s’han dividit en cinc categories: els aiguamolls, els espais esteparis i agrícoles de la Plana, els cursos dels rius, els espais forestals del prepirineu i les capçaleres dels rius i muntanyes del Pirineu.

Xarxa Natura 2000

El document explica com aquests espais estan inevitablement lligats a la intensa activitat agrícola i ramadera pròpia de la demarcació lleidatana, eminentment rural, que ha donat lloc a les seves característiques zones estepàries de la Plana de Lleida.

D’altra banda es troba la zona de muntanya, amb uns hàbitats pirinencs que tenen com marc un medi natural molt ric que a més dóna lloc a una flora i fauna molt variades que ha permès el desenvolupament d’una activitat econòmica associada a la naturalesa com és el turisme actiu (esquí, escalada, ràfting, etc).

La guia descobreix com les característiques del territori -la seva orografia i el seu clima- determinen els seus hàbitats i la seva flora i fauna.

En la categoria d’aiguamolls, els espais inclosos a la Xarxa Natura 2000 són sis: el llac d’Ivars i Vila-Sana, el de Montcortès, el de Vielha, les basses de Sucs i Alcarràs, el pantà de la Torrassa i l’estany de Basturs.

En aquests espais d’aigua dolça estancada la guia destaca que es poden trobar hàbitats d’alta biodiversitat encara que molt fràgils, en els que els visitants podran trobar llúdries, tritons, polles blaves o plantes flotants.

En aquest apartat proposa dues rutes, una per l’estany d’Ivars i Vila-Sana i una altra pel de Montcortès.

En la categoria d’espais esteparis i agrícoles de la Plana de Lleida hi ha 13 espais inclosos en la RN2000, en els que “les planes de cereals, les zones àrides i les de guaret han desenvolupat part de la flora i la fauna més singular d’Europa, creada amb destral i foc”, segons detalla la guia.

Són hàbitats de concentració de farigoles i siscalls amb aus de secà com els sisons o les gangues. Entre els 13 espais, la guia destaca, per fer una ruta a peu, els Secans de Mas de Melons-Alfès, i l’itinerari Bellmunt-Almenara.

En els rius hi ha vuit espais que formen part de la xarxa europea de protecció de la naturalesa. Són hàbitats marcats pel pas de l’aigua, on abunda la vegetació de ribera, les aus, els insectes, la població de peixos i els mamífers aquàtics o semiaquàtics. La guia proposa fer una ruta per la Ribera Salada i una altra per la confluència del Segre amb el Cinca.

En la categoria d’espais forestals del prepirineu hi ha 10 espais dins de la RN2000 que es caracteritzen, segons la guia, per unir el món mediterrani i l’alpí, els hàbitats del món mediterrani continental amb l’eurosiberià.

Són paratges amb denses pinedes i alzinars on abunden les cabres, àguiles, perdius, voltors i trencalòs, entre d’altres. Aquí la guia proposa fer una ruta per les Obagues del Madrona i per les serres de Montsec, San Mamet i Mitjana.

Finalment, en la categoria de capçaleres de rius i muntanyes del Pirineu, hi ha 4 espais dins de la Xarxa Natura 2000, Aigüestortes, Alt Pallars, Baish Aran i Era Artiga de Lin-Eth Portillon, dels quals la guia inclou itinerari pels dos primers.

Es tracta d’hàbitats marcats per les dures condicions climàtiques on es poden veure óssos bruns, galls fer, papallones, llúdries i ratpenats. EFEverde
1010878
cll/fjn

www.infonatur.es

Sobre LIFE+ INFONATUR 2000

NUEVOCOMBOINFONATUR

Difundir el significado y los valores de la Red Natura 2000 es el objetivo del proyecto Life+ “Infonatur 2000”, cofinanciado por la UE y que coordina la Junta de Extremadura, y en el que participan la Diputación de Lérida, el Patronato de Turismo Costa Brava y @EFEverde de la Agencia EFE.

Más información sobre la Red Natura 2000 en: www.infonatur.es
Secciones:                    
Un equipo de periodistas especializados en periodismo e información ambiental de la Agencia EFE www.efeverde.com y www.efefuturo.com